Sarcina insasi este o cauza suficienta pentru aparitia hemoroizilor mai ales dupa saptamana 25 de sarcina. Cresterea uterului pune presiune suplimentara pe ficat, bila, dar si pe venele din zona pelvisului. Presiunea crescuta in vene duce la dezvoltarea hemoroizilor la multe femei insarcinate mai ales ca in sarcina placenta secreta progesterol (cu rol foarte important in mentinerea sarcinii), iar progesterolul relaxeaza peretii venelor, permitandu-le sa se umfle mai usor – organismul mamei se sacrifica in aceasta perioada pentru a sustine sarcina.
Hemoroizii nu afecteaza in nici un fel sarcina sau copilul iar afectiunea este comuna: mai mult de 50% din femeile insarcinate se confrunta cu hemoroizi.
Daca veti naste natural, este posibil sa va confruntati cu o criza hemoroidala imediat dupa nastere din cauza travaluilui (travaliul creste brusc si pentru perioade relativ lungi de timp presiunea sanguina in zona bazinului).
In perioada sarcinii nu putem vorbi despre vindecarea hemoroizilor: scopul nostru este sa mentinem afectiunea sub control. Atentie: exista restrictii serioase si in perioada alaptarii – asta inseanma ca pana la 2 ani de la nastere, mama trebuie sa fie atenta la dieta si sa aleaga cu atentie medicamentatia (cititi cu atentie prospectele medicamentelor utilizate si intrebati doctorul daca aveti neclaritati). Aceste precautii sunt valabile si pentru medicamentele homeopate (ceaiuri, suplimente alimentare).
Va recomandam urmatoarele:
1. Beti dimineata, pe stomacul gol un pahar cu apa calduta. Nu consumati alimente in urmatoarele 15 minute.
2. Intariti-va muschii din zona anala prin practicarea de exercitii Kegel. Exercitiile Kegel sunt foarte recomandate pentru sarcina in general - acest tip de exercitii ajuta si la intarirea muşchilor care susţin uterul, vezica urinara şi intestinele. Dupa doar o luna de practicare zilnica a exercitiilor Kegel, organismul viitoarei mame va fi mult mai bine adaptat pentru a trece prin travaliu.
3. Aplicati comprese cu ceai de tataneasa de 2 ori pe zi: dimineata si seara. Ideal ar fi sa faceti o baie de sezut de 5-7 minute, dar acest lucru nu este usor in saptamana 28 de sarcina. Daca nu puteti sa faceti baia de sezut, aplicati comprele timp de 10 minute.
4. Plimbati-va zilnc minim 30 de minute dar evitati eforturile fizice intense.
5. Dupa ce va faceti toaleta zonei, nu uscati zona prin frecare. Tamponati usor cu un prosop moale sau, daca aveti posibilitatea, stati intr-o camera intima, fara haine, pana se usuca pielea in mod natural.
6. Aplicati apoi o crema antihemoroidala, asa cum este si crema Hemostop. Atentie, contine propolis, probati intai pe o portiune mica sa nu fiti alergica.
7. Beti suficiente lichide, nu consumati sucuri carbogazoase.
In legatura cu statul la birou – si aici trebuie sa luam masuri. Puneti o alerta pe telefonul mobil: nu trebuie sa stati pe scaun mai mult de 1 ora fara pauza. Din ora in ora ridicati-va de pe scaun pentru 5 minute si faceti o scurta plimbare (pana la alt birou, pana la bucataria firmei etc). Ascultati-va organismul: este posibil ca si o ora intreaga de stat pe scaun fara pauza sa fie prea mult (depinde de organismul mamei, de marimea copilului, de pozitia copilui, de cat de avansata este sarcina etc). Daca ati stat pe scaun o ora si la ridicarea de pe scaun simtiti ca zona anala a fost amortita, inseamna ca ati stat prea mult. Reduceti la 45min sau chiar la 30 de minute. Ca sa nu va fie afectat prea mult munca va puteti organiza in modul urmator:
- la fiecare 30 de minute, 2-3 minute pauza;
- la fiecare 60 de minute, 5 minute pauza;
3-5 minute nu pare mult timp, dar este suficient pentru reluarea normala a circulatiei sanguine in zona anala.
Dupa ce ati nascut puteti face mai multe lucruri. Cel mai bine este sa evaluati situatia hemoroizilor dupa nastere. Hemoroizii de gradul 1 si 2 se pot trata naturist in mod eficient (cuplat cu schimbarea modului de viata; spre exemplu, si dupa nastere trebuie sa mentineti disciplina cu ridicatul periodic de pe scaun: este posibil sa fim un pic mai relaxati in acesta privinta – puteti pune o alarma la telefonul mobil la 1.5-2 ore, fata de maxim 1 ora cat trebuie acum).
Nu in ultimul rand: daca dupa nastere este nevoie sa apelati la metode mai drastice (operatia), nu va recomandam ligatura cu benzi elastice. Ligatura cu benzi elastice este o tehnica inventata in ani 70. Medicina a evoluat mult de atunci.