Hemoroizii sunt vene umflate in regiunea anala si rectala, care pot provoca disconfort, senzatie de arsura, mancarime sau sangerare. Durerea in zona hemoroidala este de obicei localizata in apropierea anusului si poate fi exacerbata in timpul miscarilor intestinale sau la statul prelungit pe scaun.
Durerea de spate poate avea multe cauze diferite, cum ar fi problemele musculo-scheletale, afectiuni ale coloanei vertebrale, leziuni sau tensiune musculara. Exista mai multe conditii care pot provoca durere de spate, precum hernia de disc, sciatica, osteoartrita, spondiloza cervicala sau probleme cu musculatura spatelui.
Nu exista o legatura directa intre hemoroizi si durerile de spate. Cu toate acestea, disconfortul din zona hemoroidala poate afecta postura si miscarile tale, ceea ce poate duce la modificari in modul in care stai sau te misti, ceea ce, la randul sau, poate determina aparitia durerii de spate.
Daca ai atat hemoroizi, cat si dureri de spate, acestea sunt doua afectiuni separate, care coincid in acelasi timp.
Foarte important: cauzele pot fi aceleasi si pentru hemoroizi si pentru durerea de spate. Daca ridicati greutati intr-un mod incorect - adica fiind aplicat de la mijloc veti forta zona lombara. Analizati cum ridica un obiect de la sol un copil de 2 ani - aceasta este postura corecta pe care noi, adultii, o uitam in timp.
Chiar si daca ridicati greutati intr-un mod corect, puteti avea probleme cu hemoroizii. Totul depinde de urmatorii factori:
a. rezistenta organismului
b. cat de des ridicati
c. cat de mari sunt greutatile
Ceea ce ati observat dumneavoastra este o falsa corelatie: hemoroizi care duc la dureri de spate. In realitate, ridicarea de greutati este factorul care favorizeaza si durerile de spate si hemoroizii.
Mai jos va ofer cateva sfaturi pentru o postura corecta in timpul ridicarii greutatilor:
-
Pozitionarea picioarelor: incepe prin a te pozitiona cu picioarele la o distanta aproximativa la nivelul umerilor. Asigura-te ca ai o baza stabila si echilibrata.
-
Flexioneaza genunchii: indoaie genunchii usor, impingand soldurile inapoi si coborand centrul de greutate. Acest lucru va implica muschii picioarelor si va ajuta la mentinerea echilibrului.
-
Mentine spatele drept: indoaie-te la nivelul genunchilor si a soldurilor, nu de la nivelul spatelui. Mentine coloana vertebrala dreapta si aliniata. Evita orice arcuire sau rostogolire a spatelui in timpul ridicarii.
-
Angreneaza muschii centrali: in timpul ridicarii, contracta muschii abdominali si ai spatelui inferior. Acesti muschi ajuta la mentinerea stabilitatii coloanei vertebrale si a echilibrului.
-
Apleaca-te de la solduri: indoaie-te inainte prin aplecarea soldurilor si nu prin arcuirea spatelui. Pastreaza spatele drept si concentreaza-te sa pastrezi greutatea in zona picioarelor si a muschilor corespunzatori.
-
Ridica cu forta picioarelor: Atunci cand ridici greutatile, utilizeaza puterea picioarelor pentru a-ti ridica corpul. impinge-te in sus prin ridicarea picioarelor si extinderea soldurilor, in loc sa te bazezi exclusiv pe spate.
-
Mentine greutatea aproape de corp: incearca sa pastrezi obiectul ridicat cat mai aproape de corp. Acest lucru reduce solicitarea excesiva asupra spatelui si previne caderea greutatii in fata.
-
Evita rotirea corpului: Pe cat posibil, evita sa rotesti corpul in timp ce ridici greutati. Daca este necesara rotirea, efectueaz-o cu intregul corp, nu doar cu partea superioara sau inferioara.
-
Nu te grabi: Ridica greutatile intr-un ritm controlat si evita miscarile bruste. Astfel, poti mentine controlul asupra pozitiei corpului si eviti leziunile.
-
Solicita ajutor cand este necesar: Daca greutatea este prea mare sau pozitia ridicarii este dificil de mentinut in mod corect, solicita ajutorul unei persoane sau foloseste un echipament adecvat pentru a face fata sarcinii.