Bilutele sunt cel mai probabil hemoroizi externi.
Pentru dureri, va recomand sa puneti gheata intr-un tifon si sa stati cu fundul pe tifonul respectiv cateva minute. Durerea va disparea imediat. Puteti repeta aceasta procedura de mai multe ori pe zi.
Exista creme care contin anestezina si care vor diminua durerea pentru 30 minute pana la 1 ora, dar aceste creme pot fi utilizate maxim 1 saptamana. Este foarte greu ca dupa ce te-ai obisnuit cu o astfel de crema sa renunti la ea in conditiile in care durerea persista. In aceasta situatie, unii pacienti continua administrarea cremei, efectiv devenind dependenti de anestezina. In plus, aceste creme ascund problema, nu o rezolva. Daca nu te mai doare pentru ca ai anesteziat nervul, nu inseamna ca fisura anala a evuluat intr-un mod pozitiv.
Noi va recomandam o cale de diminuarea a durerii si de asememea de tratament care sa nu includa riscul de a deveni dependent de anumite substante. Primul pas pe care trebuie sa il facem este sa identificam cauzele hemoroizilor si fisurilor anale:
a. statul excesiv pe scaun (fara pauze);
b. statul excesiv la toaleta (mai mult de 5-10 minute);
c. ridicatul/impinsul de greutati;
d. statul in picioare in aceeasi pozitie multe ore fara pauza (de regula la serviciu)
e. dieta necorespunzatoare
f. constipatia
g. diareea
h. anumite sporturi: mersul pe bicicleta, fortarea organismului la sala de forta
i. obezitatea
Cu siguranta va veti regasi la unele din punctele a) – I)
Luati toate masurile pentru a elimina cauzele. Primul pas spre vindecare il constituie schimbarea modului de viata / emininarea cauzelor.
Va mai recomandam urmatoarele:
1. Faceti zilnic 2 bai de sezut cu ceai de coada-soricelului si tataneasa (dimineata si seara). Vedeti mai jos cum se realizeaza corect o baie de sezut:
https://hemostop.ro/articole/tratarea-hemoroizilor-cu-ajutorul-bailor-sitz/
2. Dupa spalare sau dupa baia de sezut, stati 10-15 minute dezbracat pentru a se usca pielea in mod natural. Aplicati o crema antihemoroidala, asa cum este si crema Hemostop.
3. Nu purtati lenjerie stramta sau din materiale sintetice. Si hainele e bine sa fie mai largute, sa nu exercite presiune asupra zonei hemoroidale.
4. Cand conduceti masina un drum mai lung, faceti pauza la fiecare 2 ore; plimbati-va in jurul masinii. Nu stati pe scaun ore intregi fara pauze.
5. Eliminati din dieta mancarurile grase, prajelile, mezelurile, lactatele grase, mancarea de tip fast food. Consumati fructe, legume proaspete, cereale integrale, supe, mancare gatita la cuptor, sote, supe, carne fiarta sau gratar, sufleuri.
6. Eliminati bauturile carbogazoase, reduceti alcoolul si cafeaua. Consumati suficiente lichide, sub forma de apa, ceaiuri, sucuri natural, supe.
8. Faceti miscare fizica zilnic, fara sa fortati, dar evitati sedentarismul, plimbati-va, faceti jogging. Nu ridicati greutati mari, nu folositi bicicleta.
Fiti consecvent, schimbati-va dieta, modul de viata, bucurati-va de ea, eliminati, pe cat posibil, stresul si grijile.