Va recomandam sa incepeti prin identificarea cauzelor care au dus la dezvoltarea hemoroizilor. Din pacate, doctorii nu comunica suficient cu pacientii in legatura cu aceasta afectiune. Daca in cazul unei raceli este foarte putin important cum/unde te-ai racit (conteaza doar gasirea unui tratament adecvat), in cazul hemorozilor cel mai important pas spre vindecare este identificarea si eliminarea cauzelor.
De ce aceasta diferenta de abordare intre raceala vs hemoroizi? In cazul racelii, medicina moderna are solutii indiferent de modul cum a fost contactata boala. Din pacate, acest lucru nu este valabil in cazul hemoroizilor. Indiferent de metoda de tratament aleasa, hemoroizii se vor reface daca factorii declansatori nu au fost indepartati. Exemplu: exista pacienti care dupa operatie dezvolta hemoroizi intr-un termen foarte scurt (cateva saptamani de la operatie) din cauza ridicarii de obiecte grele sau din cauza ca au obiceiul de a consuma alimente care irita tractul anal (ex: alimente puternic picante).
Din nefericire, si asteptarile pacientilor sunt gresite. Oamenii sunt obisnuiti care doctorul sa trateze problema de sanatate pe care o au, fara ca ei sa isi modifice intr-un fel modul de viata. Daca ai racit la o partida de pescuit, doctorul nu va recomanda pacientului sa nu mai pescuiasca in viitor, insa daca un pacient a dezvoltat hemoroizi din cauza dietei deficitare, schimbarea permanenta a dietei este foarte importanta.
Din acest motiv, insistam pe acest aspect aproape la fiecare mesaj: primul pas spre vindecare este identificarea si eliminarea cauzelor care au dus la dezvoltarea hemoroizilor. Vom lista mai jos principalii factori de risc:
a. statul excesiv pe scaun (fara pauze);
b. statul excesiv la toaleta (mai mult de 10 minute);
c. ridicatul/impinsul de greutati;
d. statul in picioare in aceeasi pozitie multe ore fara pauza (de regula la serviciu)
e. dieta necorespunzatoare
f. constipatia
g. diareea
h. anumite sporturi: mersul pe bicicleta, fortarea organismului la sala de forta
i. obezitatea
Alte recomandari:
1. cand va treziti dimineata, beti un pahar cu apa calduta; nu mancati nimic timp de 10 min;
2. cura cu otet de mere este foarte buna contra sangerarilor. Amestecati o lingurita de otet de mere cu o lingurita de miere si puneti compozitia intr-un pahar cu apa calduta – amestecati pana se topeste mierea. Beti din acest pahar de doua ori pe zi.
Ceaiul de ceapa este de asemenea eficient in oprirea sangerarilor. Daca suportati gustul, beti o cana de ceai de ceapa seara.
3. Faceti zilnic 2 bai de sezut cu ceai de coada-soricelului (dimineata si seara).
Dupa spalare sau dupa baia de sezut, stati 10-15 minute dezbracat pentru a se usca pielea in mod natural. Aplicati o crema antihemoroidala, asa cum este si crema Hemostop.
4. Nu purtati lenjerie stramta sau din materiale sintetice. Si hainele e bine sa fie mai largute, sa nu exercite presiune asupra zonei hemoroidale.
5. Faceti miscare fizica zilnic, fara sa fortati, dar evitati sedentarismul, plimbati-va, faceti jogging. Nu ridicati greutati mari, nu folositi bicicleta.
6. Eliminati din dieta mancarurile grase, prajelile, mezelurile, lactatele grase, mancarea de tip fast food. Consumati fructe, legume proaspete, cereale integrale, supe, mancare gatita la cuptor, sote, supe, carne fiarta sau gratar, sufleuri.
7. Eliminati bauturile carbogazoase, reduceti alcoolul si cafeaua. Consumati suficiente lichide, sub forma de apa, ceaiuri, sucuri natural, supe.
8. Utilizati un sapun natural, pe baza de plante, care sa contina tataneasa sau coada soricelului (se gaseste la plafar).
Aplicati cu consecventa aceste masuri cel putin 30 de zile. Dupa 30 de zile, re-evaluati situatia.