Cele doua probleme de sanatate, hemoroizi si fisuri anale, desi reprezinta afectiuni diferite, sunt insotite de multe simptome comune si sunt cauzate de unele conditii comune. Ca sa alegem cel mai potrivit tratament si sa corectam acele erori din dieta, comportament etc care le-au cauzat, este foarte important sa punem un diagnostic cat mai corect.
in timp hemoroizii afecteaza vasele de sange din zona rectala, fisurile anale afecteaza pielea din aceeasi zona. Fisurile anale apar in tesutul specializat din zona anusului numit anoderm, din aceasta cauza durerea este mai ascutita si usturimea mai persistenta in cazul fisurilor anale.
in cazul hemoroizilor durerea din zona anala este mai persistenta si se amplifica in momentul defecatiei si in anumite pozitii adoptate (de exemplu atunci cand stam mai mult timp pe scaun).
Mancarimea este un alt simptom care persista in ambele situatii, atat la hemoroizi cat si la fisuri anale, dar privite in mod comparativ, sunt mai intense in cazul fisurilor anale.
Sangerarile usoare reprezinta tot un simptom comun pentru cele doua afectiuni. in cazul fisurilor anale, aceste sangerari sunt foarte reduse ca si cantitate, doar 1-2 picaturi, care apar de obicei, in vasul de toaleta. Daca aceste sangerari sunt mai abundente, pot fi considerate un semn mai clar al prezentei hemoroizilor, dar nu unul obligatoriu.
Atunci cand sangele si/sau mucozitatile sunt prezente in scaun, simptomul reprezinta, in special, o manifestare a hemoroizilor.
in ceea ce priveste localizarea, putem sa ne facem si singuri o minima examinare, prin palparea zonei anale. Daca in zona anala se simte o umflatura ca o biluta, acest aspect este specific hemoroizilor externi. Daca in aceeasi zona, in special median, se simte ca o zgarietura, aceasta reprezinta o fisura anala.
Daca durerea este persistenta si, de multe ori, constanta ca si intensitate, aceasta este specifica hemoroizilor. Daca aceasta este ascutita, cu pusee mai intense, ca niste mici cutite, urmate de perioade de acalmie, poate fi atribuita fisurilor anale.
Disconfortul si usturimea pot aparea si in timpul urinarii. Acest simptom apare, in special in cazul fisurilor anale, deoarece cateva picaturi de urina care ajung pe fisura provoaca usturime intensa.
in caz de infectare a fisurii se remarca si prezenta unui miros neplacut. Fiind mici rani, fisurile anale se pot infecta usor cu diverse bacterii, pot supura si dezvolta puroi, ceea ce da mirosul neplacut.
in cazul hemoroizilor, acestia reprezentand inflamatii ale venelor hemoroidale, este specifica inflamarea zonei si nu suprainfectarea.
Cel mai greu este de diagnosticat in situatia in care sunt prezenti si hemoroizii si fisurile anale. De exemplu, in cazul unei persoane care sufera de constipatie cronica, care are probleme cu eliminarea scaunului, pot sa apara atat inflamarea venelor, adica hemoroizii (prin fortarea zonei si presiunea exercitata asupra venelor), cat si fisurile anale, produse de fortarea mecanica a zonei anale in timpul defecatiei (trauma mecanica).
Deoarece ne-ati precizat ca ati suferit de constipatie, credem ca este foarte important sa corectati mereu aceasta posibila problema cu o dieta potrivita (fructe, legume, fibre din cereale, miere de albine, multe lichide, fara mancare de tip fast-food, grasimi si carne in exces etc).
Va recomandam sa folositi crema Hemostop care este indicata atat in cazul hemoroizilor cat si al fisurilor anale. De asemeni v-ar ajuta foarte mult sa faceti zilnic 1-2 bai de sezut cu ceai de coada-soricelului.
Nu va fortati niciodata cand folositi toaleta, dupa folosire va spalati cu un sapun natural si nu va stergeti prin frecare ci prin tamponare cu un prosop foarte moale. Purtati lenjerie lejera, din materiale naturale.
Consumati cel putin 2 litri de lichide pe zi. Este deosebit de benefic sa va incepeti ziua cu o cana de apa calduta sis a va incheiati ziua cu o cana de ceai.
Daca veti elimina constipatia (prin dieta) si veti folosi crema si baile de sezut, in scurt timp veti vedea o imbunatatire semnificativa a starii dv.!
Va dorim multa sanatate!