Platforma CeAmDoctore.ro

oferă resurse medicale

pentru pacienți

Nervul Pudendal și simptomele asociate. Vezi Acum

Nervul pudendal este un nerv important care inerveaza regiunea pelviana si joaca un rol vital in transmiterea semnalelor senzoriale si motorii catre organele din aceasta zona. Ma numesc Radu, sunt medic generalist si in acest articol voi explora simptomele asociate cu neuropatia pudendala, cauzele posibile si optiunile de tratament disponibile.

Anatomia si functia nervului pudendal: Nervul pudendal este unul dintre cei mai importanti nervi ai regiunii pelvine, avand originea in regiunea sacrata si coborand prin foramenul pudendal catre regiunea perineala. Nervul pudendal inerveaza muschii perineali, organele genitale externe si zonele perianale, transmitand semnale senzoriale si motorii catre aceste structuri.

Care sunt simptomele asociate cu neuropatia pudendala?

1. Durerea este unul dintre cele mai comune simptome ale neuropatiei pudendale. Pacientii pot resimti dureri intense sau arsuri in zona perineala, in jurul organelor genitale externe sau in regiunea anala. Aceasta poate fi insotita de o senzatie de amortire sau furnicaturi.

2. Disfunctia sexuala este un alt simptom care poate include disfunctie erectila la barbati si dificultati in atingerea orgasmului sau dureri in timpul actului sexual la femei.

3. Pacientii cu neuropatie pudendala pot prezenta simptome legate de vezica urinara, cum ar fi incontinenta urinara, urgenta crescuta la urinare si dificultati in controlul vezicii.

4. Unele persoane pot experimenta probleme digestive, cum ar fi constipatie sau incontinenta fecala.

Care sunt cauzele neuropatiei pudendale?

Neuropatia pudendala poate fi cauzata de mai multi factori, inclusiv:

1. O cauza comuna este compresia nervului pudendal in regiunea pelviana. Aceasta poate fi rezultatul unei pozitii indelungate pe sezut, presiune excesiva exercitata asupra nervului in timpul nasterii sau traumatismelor perineale.

2. Traumatismele sau infectiile in regiunea pelviana pot duce, de asemenea, la leziuni ale nervului pudendal si aparitia simptomelor asociate.

3. Anumite boli sistemice, cum ar fi diabetul zaharat, artrita reumatoida sau scleroza multipla, pot afecta nervii periferici, inclusiv nervul pudendal.

Cum tratam neuropatia pudendala?

Tratamentul neuropatiei pudendale are ca scop ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor. Optiunile de tratament pot include:

1. Exercitiile fizice si tehnicile de reabilitare perineala intariresc muschii pelvieni si reduc durerea.

2. Unele medicamente, cum ar fi analgezicele, antidepresivele sau anticonvulsivantele, pot fi prescrise pentru ameliorarea durerii si gestionarea simptomelor asociate.

3. Injectiile locale cu anestezic pot fi utilizate pentru a bloca temporar transmiterea semnalelor dureroase in zona afectata.

4. In cazurile severe si rezistente la tratament, chirurgia pudendala poate fi o optiune. Aceasta poate implica eliberarea nervului de compresie sau reconstructia acestuia.

Scurta sesiune de Q & A despre nervul pudental:

 1. Ce este nervul pudendal si care este rolul sau in corpul uman? Nervul pudendal este un nerv mixt, situat in zona pelviana, care se formeaza din ramurile nervoase provenite din radacinile nervoase spinale S2, S3 si S4. Rolul sau principal este de a transmite semnale senzoriale si motorii catre organele pelviene inferioare, inclusiv regiunea genitala, perineu si muschiul pelvian. Acest nerv este esential pentru controlul si functionarea normala a vezicii urinare, a rectului si a organelor sexuale.

 2. Ce cauzeaza leziuni ale nervului pudendal? Leziunile nervului pudendal pot fi cauzate de mai multe factori, inclusiv traumatisme acute, compresii repetate sau prelungite asupra nervului, inflamatie, compresie nervoasa sau complicatii in timpul interventiilor chirurgicale pelviene. Alte cauze posibile includ infectii pelviene, tumori, boli inflamatorii pelviene sau anomalii anatomice.

 3. Cum pot recunoaste simptomele unei leziuni ale nervului pudendal? Simptomele unei leziuni ale nervului pudendal pot varia de la o persoana la alta, dar pot include durere sau disconfort in zona perineului, regiunea genitala sau regiunea rectala. Alte simptome posibile includ furnicaturi, senzatie de arsura, amortire sau slabiciune in aceste zone. Uneori, pacientii pot experimenta disfunctie sexuala, tulburari de control al vezicii urinare sau probleme de eliminare a scaunului.

 4. Cum se face diagnosticul unei leziuni ale nervului pudendal? Diagnosticul unei leziuni ale nervului pudendal implica adesea o evaluare detaliata a simptomelor si istoricului medical al pacientului. Medicul poate efectua un examen fizic pentru a identifica semnele de sensibilitate afectata sau slabiciune musculara in zona pelviana. Uneori, se pot solicita teste suplimentare, cum ar fi electromiografia (EMG) sau teste de conducere nervoasa, pentru a evalua functia nervului pudendal in mod mai precis.

 5. Care sunt optiunile de tratament disponibile pentru leziunile nervului pudendal? Optiunile de tratament pentru leziunile nervului pudendal pot include terapie fizica si kinetoterapie pentru a intari muschii pelvieni si a imbunatati functia nervului, administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii sau inflamatiei, injectii cu corticosteroizi in zona afectata, terapie cu unde de soc sau, in cazuri severe si rezistente la tratament, interventii chirurgicale pentru a elibera compresia nervului sau a repara eventualele leziuni.

 6. Exista metode de prevenire a leziunilor nervului pudendal? Unele masuri de precautie care pot ajuta la prevenirea leziunilor nervului pudendal includ evitarea traumatismelor pelviene si a expunerii prelungite sau repetitive la presiune excesiva asupra nervului pudendal. Mentinerea unei pozitii corecte a corpului si evitarea eforturilor fizice excesive in aceasta zona pot, de asemenea, sa contribuie la prevenirea leziunilor nervului pudendal.

 7. Cat timp dureaza recuperarea in cazul unei leziuni ale nervului pudendal? Timpul de recuperare in cazul unei leziuni ale nervului pudendal poate varia in functie de severitatea leziunii si de tipul de tratament aplicat. In cazurile usoare, recuperarea poate dura cateva saptamani sau luni, cu ajutorul terapiei fizice si a altor metode conservatoare. In cazurile mai severe sau in cazul interventiilor chirurgicale, recuperarea poate dura mai mult timp, adesea cateva luni sau chiar mai mult.

 8. Ce modificari de stil de viata pot ajuta la ameliorarea simptomelor leziunilor nervului pudendal? Unele modificari de stil de viata care pot ajuta la ameliorarea simptomelor leziunilor nervului pudendal includ evitarea activitatilor care pot agrava durerea sau disconfortul in zona pelviana, utilizarea unui perna special pentru a reduce presiunea asupra nervului pudendal, mentinerea unei igiene adecvate si evitarea factorilor care pot provoca inflamatie in aceasta zona.

 9. Exista riscuri sau complicatii asociate cu tratamentul leziunilor nervului pudendal? Riscurile si complicatiile asociate cu tratamentul leziunilor nervului pudendal pot varia in functie de tipul de interventie efectuata. Unele riscuri posibile includ infectii, sangerari, reactii adverse la medicamentele utilizate in terapie si complicatii legate de anestezie in cazul interventiilor chirurgicale. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre toate riscurile si beneficiile posibile inainte de a incepe un tratament specific.

 10. Care sunt alternativele chirurgicale in tratamentul leziunilor nervului pudendal? In cazurile severe si rezistente la tratament conservator, unele optiuni chirurgicale pot include neurectomie (indepartarea partiala sau totala a nervului pudendal), decomprimarea nervului (eliberarea compresiei nervului pudendal) sau reconstructia nervului in cazul in care exista o leziune structurata a acestuia. Totusi, decizia de a opta pentru o interventie chirurgicala trebuie luata in urma unei evaluari atente.

 11. Pot sa am o viata sexuala normala cu o leziune a nervului pudendal? In cazul unei leziuni a nervului pudendal, functia sexuala poate fi afectata, iar acest lucru poate influenta viata sexuala a unei persoane. Cu toate acestea, impactul poate varia in functie de severitatea leziunii si de tratamentul aplicat12. Cum pot gestiona durerea asociata cu leziunile nervului pudendal? Gestionarea durerii asociate cu leziunile nervului pudendal poate fi un aspect important al tratamentului. Medicul poate prescrie medicamente pentru ameliorarea durerii, cum ar fi analgezice sau antiinflamatoare nesteroidiene. Terapiile fizice, cum ar fi exercitiile de intarire a muschilor pelvieni si tehnicile de relaxare, pot fi utile pentru a reduce disconfortul si tensiunea in zona afectata. De asemenea, pot fi recomandate tehnici de gestionare a durerii, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala sau terapia cu biofeedback.

 12. Exista grupuri de suport sau resurse disponibile pentru pacientii cu leziuni ale nervului pudendal? Da, exista grupuri de suport si resurse disponibile pentru pacientii cu leziuni ale nervului pudendal. Aceste grupuri pot oferi sprijin emotional, informatii utile si oportunitatea de a imparti experiente si sfaturi cu alti pacienti care se confrunta cu aceeasi problema. De asemenea, exista site-uri web si forumuri online specializate in acest domeniu, unde pacientii pot gasi informatii suplimentare si resurse utile.

 13. Pot afecta leziunile nervului pudendal functionarea vezicii urinare? Da, leziunile nervului pudendal pot afecta functionarea vezicii urinare. Acest nerv are un rol important in controlul vezicii urinare si a muschilor pelvieni implicati in eliminarea urinei. O leziune a nervului pudendal poate duce la simptome cum ar fi dificultatea de a urina sau de a mentine controlul asupra vezicii urinare, urinare frecventa sau senzatia de golire incompleta a vezicii urinare. Este recomandat sa discutati despre aceste simptome cu medicul dumneavoastra pentru un diagnostic si un tratament adecvat.

 14. Exista masuri de precautie pe care le pot lua pentru a evita leziunile nervului pudendal? Pentru a reduce riscul de leziuni ale nervului pudendal, puteti adopta urmatoarele masuri de precautie:

 • Evitati traumatismele pelviene prin folosirea echipamentului de protectie adecvat in timpul activitatilor fizice intense sau sporturilor.
 • Mentineti o pozitie corecta a corpului si evitati statul prelungit in pozitii care exercita presiune excesiva asupra zonei pelviene.
 • Evitati ridicarea greutatilor excesive sau efortul fizic intens care poate pune presiune pe nervul pudendal.
 • Mentineti un stil de viata activ si echilibrat, inclusiv exercitii de intarire a muschilor pelvieni si evitarea sedentarismului prelungit.
 • Consultati un medic specialist in cazul in care aveti simptome persistente sau ingrijoratoare in zona pelviana, inclusiv durere sau disconfort.

Produse pentru hemoroizi, fisuri anale și mâncărimi în zona anală

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

614 lei 555 lei Avantaj client 59 lei

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

614 lei 555 lei Avantaj client 59 lei

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

204 lei 187 lei

Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei

Avantaj client 7 lei

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei

Avantaj client 19 lei

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei

Avantaj client 10 lei

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei

Avantaj client 5 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

408 lei 369 lei

Avantaj client 39 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

614 lei 555 lei

Avantaj client 59 lei

Statistica de opinii

Avem 467 opinii sau întrebări de la 263 femei și bărbați 204. Alăturați-vă comunității și aflați care sunt soluțiile de tratament adaptate situației dvs.