Platforma CeAmDoctore.ro

oferă resurse medicale

pentru pacienți

Laxativele osmotice: cum funcționează și cum să le folosești?

Laxativele osmotice sunt un tip de medicamente utilizate pentru tratarea si prevenirea constipatiei. Acestea actioneaza prin atragerea apei in intestinul gros, crescand astfel volumul de apa si moistura in materiile fecale. Astfel, acestea faciliteaza miscarea intestinala si ameliorarea constipatiei. in acest articol, vom explora mai detaliat modul de actiune al laxativelor osmotice, cand si cum sa le folosim in mod sigur, precum si unele precautii importante.

Ce sunt laxativele osmotice? Laxativele osmotice sunt substante care nu sunt absorbite de organism si actioneaza in principal in intestinul gros. Acestea functioneaza prin cresterea presiunii osmotice in intestin, ceea ce determina atragerea apei in lumenul intestinal. Astfel, volumul de apa in materiile fecale creste, favorizand evacuarea lor mai usoara.

Tipuri comune de laxative osmotice

 1. Sarurile de magneziu: Acestea sunt compusi care contin magneziu si sunt adesea utilizate in pregatirea pentru proceduri medicale sau examinari, cum ar fi colonoscopia. Ele functioneaza prin atragerea apei in intestin si prin stimularea contractiilor musculare, facilitand golirea completa a intestinului.

 2. Lactuloza: Este un zahar sintetic care nu este digerat in intestinul subtire si ajunge nemodificat in colon. Aici, bacteriile intestinale metabolizeaza lactuloza, producand acizi organici si gaze, ceea ce stimuleaza peristaltismul intestinal si faciliteaza eliminarea fecalelor.

 3. Polietilenglicolul (PEG): Acesta este un polimer solubil in apa care nu este absorbit de organism. Polietilenglicolul mareste continutul de apa al materiilor fecale, facandu-le mai moi si mai usor de eliminat.

Cum sa folosesti laxativele osmotice in mod sigur

 1. Respecta instructiunile: Este crucial sa citesti si sa urmezi cu atentie instructiunile de pe ambalajul laxativului osmotic. Acestea vor contine informatii despre dozare, momentul administrarii si durata tratamentului recomandate.

 2. Hidratare adecvata: Este important sa te asiguri ca bei suficienta apa atunci cand iei laxative osmotice. Aceasta ajuta la mentinerea hidratarii si faciliteaza actiunea laxativa. Discuta cu medicul tau despre cata apa ar trebui sa bei in timpul tratamentului.

 3. Nu utilizati pe termen lung fara consult medical: Laxativele osmotice nu ar trebui utilizate pe termen lung fara recomandarea medicului. Utilizarea prelungita sau excesiva poate duce la dezechilibre electrolitice si dependenta de laxative.

Precautii importante

 1. Consulta medicul inainte de utilizare: Daca suferi de afectiuni medicale preexistente, cum ar fi boli renale, diabet sau insuficienta cardiaca, este esential sa consulti medicul inainte de a utiliza laxative osmotice.

 2. Evita utilizarea in caz de obstructie intestinala: Nu utiliza laxative osmotice in caz de suspectare sau prezenta a unei obstructii intestinale, deoarece acestea pot agrava situatia.

 3. Efecte secundare posibile: Utilizarea laxativelor osmotice poate provoca efecte secundare, cum ar fi crampe abdominale, flatulenta, diaree sau greata. Daca acestea persista sau devin severe, consulta medicul.

Laxativele osmotice reprezinta o optiune eficienta si sigura pentru tratarea constipatiei. Ele actioneaza prin atragerea apei in intestinul gros, facilitand eliminarea materiilor fecale. Utilizate corect si cu precautie, laxativele osmotice pot fi un instrument util in gestionarea constipatiei.

In practica, ne intalnim cu urmatoarele intrebari de la pacientii nostri:

 1. Cum ar trebui sa iau laxativele osmotice? Modul exact de administrare poate varia in functie de tipul de laxativ osmotic utilizat si de recomandarile medicului tau. De obicei, laxativele osmotice sunt luate oral, sub forma de lichid sau comprimate. Este important sa urmezi cu atentie instructiunile de pe ambalaj sau recomandarile medicului si sa nu depasesti doza prescrisa.

 2. Cat de rapid actioneaza laxativele osmotice? Viteza de actiune a laxativelor osmotice poate varia. De regula, acestea isi incep efectul in cateva ore pana la cateva zile de la administrare, in functie de organismul fiecarei persoane si de severitatea constipatiei. Este important sa ai rabdare si sa nu cresti doza fara consultarea medicului, chiar daca nu observi efecte imediate.

 3. Sunt laxativele osmotice sigure de utilizat pe termen lung? Laxativele osmotice pot fi utilizate pe termen lung sub supravegherea unui medic, in special in cazurile de constipatie cronica sau afectiuni medicale care necesita un ajutor regulat pentru mentinerea unui tranzit intestinal normal.

 4. Exista efecte secundare asociate cu laxativele osmotice? Laxativele osmotice pot determina unele efecte secundare. Printre acestea se numara crampe abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Aceste efecte secundare sunt de obicei temporare si dispar odata cu ajustarea dozei sau intreruperea utilizarii. Daca experimentezi orice efecte secundare neplacute sau persistente, ar trebui sa consulti medicul pentru a primi recomandari adecvate.

 5. Pot lua laxative osmotice in timpul sarcinii sau alaptarii? In timpul sarcinii si alaptarii, este important sa consulti medicul inainte de a lua orice tip de medicament, inclusiv laxative osmotice. Anumite tipuri de laxative osmotice pot fi considerate sigure in aceste perioade, dar doar un medic poate determina ce este potrivit in cazul tau. Auto-medicatia nu este recomandata in aceste situatii sensibile.

 6. Pot lua laxative osmotice in asociere cu alte medicamente? Inainte de a utiliza laxative osmotice in asociere cu alte medicamente, este recomandat sa consulti medicul sau farmacistul. Acestia pot evalua interactiunile medicamentoase posibile si pot oferi recomandari personalizate. Este important sa informezi intotdeauna personalul medical despre toate medicamentele pe care le iei, inclusiv suplimentele sau plantele medicinale.

 7. Exista vreo restrictie alimentara in timpul utilizarii laxativelor osmotice? De regula, nu exista restrictii alimentare speciale in timpul utilizarii laxativelor osmotice. Cu toate acestea, este important sa ai o alimentatie echilibrata si sa consumi suficiente lichide pentru a mentine hidratarea corespunzatoare. O dieta bogata in fibre poate ajuta, de asemenea, in gestionarea constipatiei. Discuta cu medicul sau un dietetician pentru a primi sfaturi personalizate in acest sens.

 8. Cum pot evita deshidratarea in timpul utilizarii laxativelor osmotice? Pentru a evita deshidratarea in timpul utilizarii laxativelor osmotice, este important sa consumi suficiente lichide. Asigura-te ca bei apa in cantitati adecvate pe parcursul zilei. Este recomandat sa eviti consumul excesiv de cafea, bauturi alcoolice sau alte bauturi care pot provoca deshidratare. Daca ai intrebari specifice despre necesarul tau de lichide, consulta medicul sau un specialist in nutritie.

 9. Care este diferenta dintre laxativele osmotice si alte tipuri de laxative? Laxativele osmotice actioneaza prin cresterea presiunii osmotice in intestin, atragand apa si stimuland miscarea fecalelor. Acestea difera de alte tipuri de laxative, cum ar fi cele stimulente care stimuleaza direct contractiile intestinale sau cele lubrifiante care faciliteaza alunecarea fecalelor prin intestin. Fiecare tip de laxativ are mecanismul sau de actiune specific si poate fi potrivit in functie de cauza si severitatea constipatiei.

 10. Exista vreun risc de dependenta la laxativele osmotice? Utilizarea prelungita si abuzul de laxative osmotice pot creste riscul de dependenta. Este important sa urmezi doza si recomandarile medicului si sa nu utilizezi laxativele osmotice in mod frecvent sau in cantitati mai mari decat cele prescrise. Daca ai preocupari in legatura cu utilizarea prelungita a laxativelor osmotice, discuta cu medicul pentru a gasi cele mai bune solutii pentru tine.

 11. Pot lua laxative osmotice in cazul unor afectiuni medicale preexistente? In cazul unor afectiuni medicale preexistente, este important sa consulti medicul inainte de a lua laxative osmotice. Unele afectiuni, precum insuficienta renala sau diabetul, pot necesita o atentie speciala in ceea ce priveste utilizarea acestor medicamente. Doar un medic poate determina daca este sigur si adecvat sa utilizezi laxative osmotice in cazul tau.

 12. Ce ar trebui sa fac daca laxativele osmotice nu functioneaza sau daca am simptome persistente de constipatie? Daca laxativele osmotice nu functioneaza sau daca ai simptome persistente de constipatie, este important sa consulti medicul. Exista multiple cauze ale constipatiei si un medic poate investiga si identifica cauza subiacenta. In functie de evaluare, medicul poate recomanda ajustarea tratamentului, investigatii suplimentare sau alte optiuni terapeutice adecvate situatiei tale.

Produse pentru hemoroizi, fisuri anale și mâncărimi în zona anală

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

614 lei 555 lei Avantaj client 59 lei

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

614 lei 555 lei Avantaj client 59 lei

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

204 lei 187 lei

Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei

Avantaj client 7 lei

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei

Avantaj client 19 lei

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei

Avantaj client 10 lei

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei

Avantaj client 5 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

408 lei 369 lei

Avantaj client 39 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

614 lei 555 lei

Avantaj client 59 lei

Statistica de opinii

Avem 467 opinii sau întrebări de la 263 femei și bărbați 204. Alăturați-vă comunității și aflați care sunt soluțiile de tratament adaptate situației dvs.