Platforma CeAmDoctore.ro

oferă resurse medicale

pentru pacienți

Laxative osmotice: Cum funcționează și exemple relevante

Laxativele osmotice sunt o clasa de medicamente folosite pentru a trata si preveni constipatia. Acestea actioneaza prin crearea unui gradient osmotic in intestin, ceea ce faciliteaza retinerea apei si cresterea volumului fecalelor, favorizand astfel miscarea lor prin tractul intestinal. in acest articol, vom explora modul in care functioneaza laxativele osmotice si vom prezenta cateva exemple relevante.

Cum functioneaza laxativele osmotice: Laxativele osmotice functioneaza prin cresterea continutului de substante osmotic active in intestin. Aceste substante atrag apa din tesuturile inconjuratoare sau din organism prin osmoza, ceea ce duce la cresterea cantitatii de apa in intestin si la inmuierea fecalelor. Aceasta crestere a volumului fecalelor stimuleaza peristaltismul intestinal si faciliteaza eliminarea lor.

Exemple de laxative osmotice

 1. Sare de magneziu (sulfat de magneziu): Acest laxativ osmotic este adesea utilizat in pregatirea pentru proceduri medicale, cum ar fi colonoscopiile. Sare de magneziu functioneaza prin cresterea presiunii osmotice in intestinul gros, ceea ce determina evacuarea rapida a continutului intestinal.

 2. Lactuloza: Lactuloza este un laxativ osmotic utilizat in principal pentru tratarea constipatiei cronice. Acesta este fermentat de bacteriile intestinale in acizi organici cu lant scurt, ceea ce creste presiunea osmotica in intestin si faciliteaza miscarea fecalelor.

 3. Polietilen glicol (PEG): Polietilen glicolul este un alt exemplu de laxativ osmotic folosit in tratamentul constipatiei. Acesta atrage apa in intestin prin osmoza, crescand astfel volumul fecalelor si facilitand eliminarea lor.

Beneficiile utilizarii laxativelor osmotice

 • Eficacitate: Laxativele osmotice sunt adesea eficiente in tratarea constipatiei, deoarece actioneaza direct asupra cauzei principale - retentia de apa in intestin.
 • Rapiditatea actiunii: Majoritatea laxativelor osmotice actioneaza destul de rapid, facilitand evacuarea intestinului intr-un interval de timp relativ scurt.
 • Siguranta: Laxativele osmotice sunt, in general, considerate sigure atunci cand sunt utilizate conform indicatiilor medicului. Cu toate acestea, este important sa se respecte doza recomandata si instructiunile de utilizare.

Limitarile si precautiile asociate cu utilizarea laxativelor osmotice

 • Dezechilibru electrolitic: Utilizarea indelungata sau abuzul de laxative osmotice poate determina un dezechilibru al nivelului de electroliti in organism, in special in cazul sarurilor minerale precum potasiul si magneziul.
 • Dependenta de laxative: Utilizarea cronica a laxativelor osmotice poate duce la dependenta si la perturbarea functiei normale a intestinului. Prin urmare, acestea ar trebui utilizate pe termen scurt si sub supravegherea unui medic.

Laxativele osmotice sunt un instrument eficient in tratarea constipatiei si pot fi utilizate in anumite circumstante medicale. Este important sa se respecte doza si indicatiile medicului si sa nu se abuzeze de aceste medicamente. inainte de a incepe orice tratament cu laxative osmotice, este intotdeauna recomandat sa se consulte un medic pentru a stabili doza adecvata si durata tratamentului.

In practica, ne intalnim cu urmatoarele intrebari de la pacientii nostri:

 1. Cum ar trebui sa iau laxativele osmotice? Modul exact de administrare poate varia in functie de tipul de laxativ osmotic utilizat si de recomandarile medicului tau. De obicei, laxativele osmotice sunt luate oral, sub forma de lichid sau comprimate. Este important sa urmezi cu atentie instructiunile de pe ambalaj sau recomandarile medicului si sa nu depasesti doza prescrisa.

 2. Cat de rapid actioneaza laxativele osmotice? Viteza de actiune a laxativelor osmotice poate varia. De regula, acestea isi incep efectul in cateva ore pana la cateva zile de la administrare, in functie de organismul fiecarei persoane si de severitatea constipatiei. Este important sa ai rabdare si sa nu cresti doza fara consultarea medicului, chiar daca nu observi efecte imediate.

 3. Sunt laxativele osmotice sigure de utilizat pe termen lung? Laxativele osmotice pot fi utilizate pe termen lung sub supravegherea unui medic, in special in cazurile de constipatie cronica sau afectiuni medicale care necesita un ajutor regulat pentru mentinerea unui tranzit intestinal normal.

 4. Exista efecte secundare asociate cu laxativele osmotice? Laxativele osmotice pot determina unele efecte secundare. Printre acestea se numara crampe abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Aceste efecte secundare sunt de obicei temporare si dispar odata cu ajustarea dozei sau intreruperea utilizarii. Daca experimentezi orice efecte secundare neplacute sau persistente, ar trebui sa consulti medicul pentru a primi recomandari adecvate.

 5. Pot lua laxative osmotice in timpul sarcinii sau alaptarii? In timpul sarcinii si alaptarii, este important sa consulti medicul inainte de a lua orice tip de medicament, inclusiv laxative osmotice. Anumite tipuri de laxative osmotice pot fi considerate sigure in aceste perioade, dar doar un medic poate determina ce este potrivit in cazul tau. Auto-medicatia nu este recomandata in aceste situatii sensibile.

 6. Pot lua laxative osmotice in asociere cu alte medicamente? Inainte de a utiliza laxative osmotice in asociere cu alte medicamente, este recomandat sa consulti medicul sau farmacistul. Acestia pot evalua interactiunile medicamentoase posibile si pot oferi recomandari personalizate. Este important sa informezi intotdeauna personalul medical despre toate medicamentele pe care le iei, inclusiv suplimentele sau plantele medicinale.

 7. Exista vreo restrictie alimentara in timpul utilizarii laxativelor osmotice? De regula, nu exista restrictii alimentare speciale in timpul utilizarii laxativelor osmotice. Cu toate acestea, este important sa ai o alimentatie echilibrata si sa consumi suficiente lichide pentru a mentine hidratarea corespunzatoare. O dieta bogata in fibre poate ajuta, de asemenea, in gestionarea constipatiei. Discuta cu medicul sau un dietetician pentru a primi sfaturi personalizate in acest sens.

 8. Cum pot evita deshidratarea in timpul utilizarii laxativelor osmotice? Pentru a evita deshidratarea in timpul utilizarii laxativelor osmotice, este important sa consumi suficiente lichide. Asigura-te ca bei apa in cantitati adecvate pe parcursul zilei. Este recomandat sa eviti consumul excesiv de cafea, bauturi alcoolice sau alte bauturi care pot provoca deshidratare. Daca ai intrebari specifice despre necesarul tau de lichide, consulta medicul sau un specialist in nutritie.

 9. Care este diferenta dintre laxativele osmotice si alte tipuri de laxative? Laxativele osmotice actioneaza prin cresterea presiunii osmotice in intestin, atragand apa si stimuland miscarea fecalelor. Acestea difera de alte tipuri de laxative, cum ar fi cele stimulente care stimuleaza direct contractiile intestinale sau cele lubrifiante care faciliteaza alunecarea fecalelor prin intestin. Fiecare tip de laxativ are mecanismul sau de actiune specific si poate fi potrivit in functie de cauza si severitatea constipatiei.

 10. Exista vreun risc de dependenta la laxativele osmotice? Utilizarea prelungita si abuzul de laxative osmotice pot creste riscul de dependenta. Este important sa urmezi doza si recomandarile medicului si sa nu utilizezi laxativele osmotice in mod frecvent sau in cantitati mai mari decat cele prescrise. Daca ai preocupari in legatura cu utilizarea prelungita a laxativelor osmotice, discuta cu medicul pentru a gasi cele mai bune solutii pentru tine.

 11. Pot lua laxative osmotice in cazul unor afectiuni medicale preexistente? In cazul unor afectiuni medicale preexistente, este important sa consulti medicul inainte de a lua laxative osmotice. Unele afectiuni, precum insuficienta renala sau diabetul, pot necesita o atentie speciala in ceea ce priveste utilizarea acestor medicamente. Doar un medic poate determina daca este sigur si adecvat sa utilizezi laxative osmotice in cazul tau.

 12. Ce ar trebui sa fac daca laxativele osmotice nu functioneaza sau daca am simptome persistente de constipatie? Daca laxativele osmotice nu functioneaza sau daca ai simptome persistente de constipatie, este important sa consulti medicul. Exista multiple cauze ale constipatiei si un medic poate investiga si identifica cauza subiacenta. In functie de evaluare, medicul poate recomanda ajustarea tratamentului, investigatii suplimentare sau alte optiuni terapeutice adecvate situatiei tale.

Produse pentru hemoroizi, fisuri anale și mâncărimi în zona anală

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

614 lei 555 lei Avantaj client 59 lei

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

204 lei 187 lei Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei Avantaj client 19 lei
VEZI DETALII

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

408 lei 369 lei Avantaj client 39 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

614 lei 555 lei Avantaj client 59 lei

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

204 lei 187 lei

Avantaj client 17 lei

Crema pentru hemoroizi si fisuri anale

94 lei 87 lei

Avantaj client 7 lei

Perna gonflabila pentru hemoroizi

156 lei 137 lei

Avantaj client 19 lei

Învinge constipația cu ajutorul Fibrelor

89 lei 79 lei

Avantaj client 10 lei

Ceai de uz intern pentru hemoroizi sau fisuri anale

24 lei 19 lei

Avantaj client 5 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

408 lei 369 lei

Avantaj client 39 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

614 lei 555 lei

Avantaj client 59 lei

Statistica de opinii

Avem 467 opinii sau întrebări de la 263 femei și bărbați 204. Alăturați-vă comunității și aflați care sunt soluțiile de tratament adaptate situației dvs.