Hemoroizii sunt o afectiune comuna care afecteaza multe persoane din intreaga lume. Acestia sunt dilatatii sau inflamatii ale venelor din zona rectala si anala. Desi nu sunt considerati in mod direct o afectiune cardiovasculara, exista o legatura intre hemoroizi si unele probleme cardiovasculare.
1. Conexiunea cu venele varicoase
Hemoroizii si venele varicoase au o legatura comuna. Atat hemoroizii, cat si venele varicoase sunt cauzate de o presiune crescuta in vene, ceea ce duce la inflamatie si dilatatie. In cazul hemoroizilor, aceasta presiune crescuta apare in venele din zona rectala si anala, in timp ce in cazul venelor varicoase, afectiunea afecteaza in principal venele de la nivelul membrelor inferioare.
2. Hipertensiune arteriala si hemoroizii
Hipertensiunea arteriala se caracterizeaza printr-o presiune arteriala ridicata. Oameni din ce in ce mai tineri ajung sa se confrunte cu aceasta afectiune!
Nu exista o legatura directa intre hipertensiunea arteriala si hemoroizi dar exista posibilitatea ca pacientii cu tensiune arteriala crescuta au un risc mai mare de a dezvolta hemoroizi daca adopta obiceiuri nesanatoase, cum ar fi o alimentatie saraca in fibre si sedentarismul. Cu alte cuvinte, lantul slabiciunilor: o problema o genereaza pe alta!
3. Ateroscleroza si hemoroizii
Ateroscleroza este o afectiune cardiovasculara in care depozitele de grasime si alte substante se acumuleaza pe peretii arterelor, ingustandu-le si restrictionand fluxul sanguin. Desi ateroscleroza si hemoroizii sunt doua afectiuni diferite, ele pot avea cauze comune, cum ar fi dieta bogata in grasimi nesanatoase si lipsa de exercitiu fizic.
4. Sindromul metabolic si hemoroizii
Sindromul metabolic este o combinatie de afectiuni medicale, cum ar fi obezitatea abdominala, tensiune arteriala crescuta, nivel ridicat al zaharului din sange si niveluri anormale de lipide. Pacientii cu sindrom metabolic sunt mai predispusi la formarea hemoroizilor din cauza presiunii crescute exercitate asupra venelor din zona abdominala!
5. Importanta stilului de viata sanatos
Adoptarea unui stil de viata sanatos poate contribui la prevenirea atat a hemoroizilor, cat si a afectiunilor cardiovasculare! O alimentatie echilibrata, bogata in fibre, consumul adecvat de apa, exercitiile fizice regulate si evitarea obiceiurilor nesanatoase, cum ar fi fumatul si consumul excesiv de alcool, pot reduce riscul acestor afectiuni.