Platforma CeAmDoctore.ro

oferă resurse medicale

pentru pacienți

Granulom de fir după operație: ce trebuie facut? Vezi Acum

Granulomul de fir este o reactie inflamatorie anormala a tesutului la prezenta unor fire de sutura, utilizate in timpul procedurilor chirurgicale. Aceasta afectiune poate aparea dupa diverse tipuri de operatii si poate cauza disconfort si complicatii pentru pacienti. in acest articol, vom explora cauzele granulomului de fir, simptomele asociate si optiunile de tratament disponibile.

Cauze

Granulomul de fir se dezvolta ca raspuns la prezenta firelor de sutura, care pot fi realizate din diverse materiale, cum ar fi nylon, poliester sau catgut. Acesta reprezinta o reactie imuna exagerata a organismului la aceste materiale straine. Cauzele exacte ale dezvoltarii granulomului de fir nu sunt pe deplin intelese, dar se crede ca aceasta poate fi legata de o reactie imuna excesiva, predispozitie genetica sau utilizarea anumitor tipuri de fire de sutura.

Simptome

Simptomele granulomului de fir pot varia de la usoare la severe si pot include:

 1. Urma vizibila a firelor de sutura: Granulomul de fir poate fi observat ca o mica umflatura rosie sau un nodul la locul de sutura.

 2. Durere sau sensibilitate: Pacientii pot experimenta disconfort, senzatie de arsura sau durere la atingerea zonei afectate.

 3. Umflaturi sau inflamatie: Zonele afectate pot prezenta umflaturi si roseata datorita reactiei inflamatorii.

 4. Supurare sau scurgeri: in unele cazuri, granulomul de fir poate fi asociat cu supuratie sau scurgeri la locul de sutura.

 5. Prurit sau senzatie de mancarime: Pacientii pot simti o senzatie de mancarime in zona afectata.

Tratament

Tratamentul granulomului de fir poate varia in functie de severitatea simptomelor si de localizarea afectiunii. Optiunile de tratament includ:

 1. Eliminarea firelor de sutura: in cazurile usoare sau moderate, indepartarea firelor de sutura poate rezolva problema. Acest lucru poate fi realizat intr-o procedura simpla, sub anestezie locala, de catre medicul chirurg.

 2. Administrarea de medicamente antiinflamatoare: Pentru a reduce inflamatia si disconfortul asociate granulomului de fir, medicul poate recomanda administrarea de medicamente antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul.

 3. Injectarea de corticosteroizi: in cazurile severe sau persistente, medicul poate decide sa injecteze un corticosteroid direct in zona afectata. Aceasta poate ajuta la reducerea inflamatiei si a simptomelor asociate.

 4. Excizia chirurgicala: in cazurile rare in care granulomul de fir persista sau cauzeaza complicatii semnificative, medicul poate recomanda excizia chirurgicala a zonei afectate. Aceasta procedura implica indepartarea completa a granulomului de fir si a tesutului inconjurator.

Prevenire

Pentru a reduce riscul dezvoltarii granulomului de fir, este important sa se utilizeze tehnici chirurgicale sterile si sa se aleaga cu atentie tipurile de fire de sutura. Medicul chirurg trebuie sa fie constient de potentialul pacientului de a dezvolta reactii la anumite materiale si sa ia in considerare aceste aspecte in timpul procedurii.

Granulomul de fir este o complicatie rara, dar potential deranjanta, care poate aparea dupa operatii. Recunoasterea simptomelor si consultarea prompta a medicului sunt importante pentru a obtine un diagnostic corect si a determina cel mai potrivit tratament. Comunicarea deschisa intre pacient si medic este esentiala pentru gestionarea eficienta a granulomului de fir si pentru evitarea complicatiilor pe termen lung.

Mai jos vom enumera cele mai comune intrebari pe care le au pacientii despre granulomul de fir:

 1. Cum se pune diagnosticul de granulom de fir? Diagnosticul granulomului de fir este stabilit in principal pe baza examinarii fizice a zonei afectate si a istoricului medical al pacientului. Medicul va examina umflatura si va lua in considerare simptomele raportate de pacient. In unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare, precum biopsia pielii sau radiografiile, pentru a exclude alte afectiuni si pentru a confirma diagnosticul.

 2. Care sunt optiunile de tratament pentru granulomul de fir? Optiunile de tratament pentru granulomul de fir pot include urmatoarele:

 • Indepartarea firelor de sutura: Daca granulomul de fir este cauzat de firele de sutura, acestea pot fi indepartate pentru a permite vindecarea si ameliorarea simptomelor.
 • Administrarea de medicamente antiinflamatoare: Medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi corticosteroizii, pot fi prescrise pentru a reduce inflamatia si disconfortul asociate cu granulomul de fir.
 • Excizia chirurgicala: In cazurile severe sau persistente, excizia chirurgicala a granulomului poate fi necesara. Aceasta implica indepartarea completa a tesutului afectat si poate fi urmata de suturarea sau inchiderea zonei tratate.
 • Tratamente locale: Utilizarea de comprese calde sau reci, lotiuni sau unguente calmante poate ajuta la ameliorarea simptomelor si la reducerea inflamatiei locale.
 1. Cum pot preveni granulomul de fir? Pentru a preveni granulomul de fir, este important sa urmati instructiunile medicului si sa acordati o atentie adecvata ingrijirii plagii si suturii dupa o interventie chirurgicala sau o procedura. Aceste masuri preventive pot include:
 • Pastrarea zonei curate si uscate.
 • Evitarea atingerii sau zgarieturii suturii.
 • Respectarea instructiunilor privind ingrijirea plagii, cum ar fi aplicarea de pansamente sterile si schimbarea acestora conform indicatiilor medicului.
 • Monitorizarea zonei pentru semne de inflamatie sau infectie si raportarea acestora imediat medicului.
 1. Exista riscul de recurenta a granulomului de fir? Exista posibilitatea de recurenta a granulomului de fir in unele cazuri. Cu toate acestea, prin respectarea instructiunilor medicului si prin ingrijirea corespunzatoare a zonei afectate, riscul de recurenta poate fi redus semnificativ.

 2. Cat dureaza pana cand granulomul de fir se vindeca complet? Durata de vindecare a granulomului de fir poate varia in functie de severitatea afectiunii si de tratamentul aplicat. In general, granulomul de fir poate dura cateva saptamani pana la cateva luni pentru a se vindeca complet. Este important sa aveti rabdare si sa continuati sa urmati ingrijirea recomandata de medic.

 3. Pot fi necesare interventii chirurgicale pentru tratarea granulomului de fir? In unele cazuri, interventia chirurgicala poate fi necesara pentru tratamentul granulomului de fir. Aceasta poate implica indepartarea firelor de sutura, excizia chirurgicala a tesutului afectat sau alte proceduri chirurgicale specifice. Decizia de a efectua o interventie chirurgicala depinde de severitatea granulomului de fir si de evaluarea medicului.

 4. Exista complicatii asociate cu granulomul de fir? Granulomul de fir poate provoca disconfort, durere si potentiala afectare estetica in zona afectata. In unele cazuri, pot aparea infectii locale sau alte complicatii. Este important sa raportati orice simptome sau preocupari medicului pentru evaluare si tratament adecvat.

 5. Pot face exercitii fizice sau activitati obisnuite in timpul tratamentului pentru granulomul de fir? In general, este recomandat sa evitati activitatile intense sau exercitiile care pot exercita presiune sau trage zona afectata in timpul tratamentului pentru granulomul de fir. Este important sa consultati medicul inainte de a relua activitatile obisnuite si sa urmati recomandarile specifice privind restrictiile de miscare.

 6. Care sunt optiunile de gestionare a durerii in timpul tratamentului pentru granulomul de fir? Pentru a gestiona durerea asociata cu granulomul de fir, medicul poate recomanda administrarea de analgezice orale sau aplicarea de comprese reci. Este important sa urmati instructiunile medicului si sa raportati orice durere sau disconfort persistent.

 7. Pot trata granulomul de fir acasa sau trebuie sa consult un medic? Este recomandat sa consultati un medic pentru evaluarea si tratamentul granulomului de fir. Medicul va poate oferi recomandari specifice si poate decide asupra celor mai potrivite optiuni de tratament in functie de severitatea si localizarea granulomului.

 8. Ce specialitate medicala trateaza granulomul de fir? Granulomul de fir poate fi tratat de catre medici din mai multe specialitati, inclusiv chirurgi plasticieni, dermatologi sau medici de familie. Este important sa cautati asistenta medicala adecvata pentru evaluarea si tratamentul granulomului de fir.

 9. Exista masuri de prevenire a cicatricilor sau a altor complicatii estetice dupa tratamentul granulomului de fir? Pentru a minimiza riscul de cicatrici sau alte complicatii estetice dupa tratamentul granulomului de fir, este important sa respectati instructiunile medicului in ceea ce priveste ingrijirea plagii, protectia solara adecvata si evitarea expunerii la substante iritante sau traumatisme suplimentare in zona tratata. De asemenea, poate fi util sa discutati cu medicul despre optiunile de gestionare a cicatricilor, cum ar fi utilizarea cremelor sau a altor produse recomandate.

Produse pentru hemoroizi, fisuri anale și mâncărimi în zona anală

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

224.97 lei 203.97 lei

Avantaj client 21 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei

Avantaj client 7 lei

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei

Avantaj client 18 lei

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei

Avantaj client 10 lei

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei

Avantaj client 5 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

434.97 lei 397.97 lei

Avantaj client 37 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

609.97 lei 579.97 lei

Avantaj client 30 lei

Statistica de opinii

Avem 473 opinii sau întrebări de la 267 femei și bărbați 206. Alăturați-vă comunității și aflați care sunt soluțiile de tratament adaptate situației dvs.