In general, hemoroizii externi pot sa se retraga intr-o perioada cuprinsa intre cateva zile si cateva saptamani, in functie de gravitatea lor. Exista cazuri in care hemoroizii externi mici, nedurerosi si fara complicatii pot sa se retraga de la sine, in special daca sunt adoptate masuri de autoingrijire. Aceste masuri includ mentinerea unei igiene adecvate in zona afectata, evitarea frecarii sau a constipatiei si aplicarea unor comprese reci pentru a reduce inflamatia.
-
Inainte de a discuta despre procesul de retragere, este important sa intelegem ce sunt hemoroizii externi si sa identificam factorii care pot agrava sau declansa aceasta afectiune. Hemoroizii sunt vene dilatate in zona rectala si anala, care pot aparea ca urmare a presiunii excesive in acea zona. Printre factorii declansatori se numara constipatia cronica, diareea, sedentarismul, efortul excesiv la defecatie, obezitatea si sarcina.
-
Durata medie de retragere a hemoroizilor externi: Timpul necesar pentru retragerea hemoroizilor externi poate varia de la o persoana la alta, in functie de severitatea si cauza specifica a afectiunii. In general, hemoroizii externi pot sa se retraga in cateva saptamani, in special daca sunt gestionati corect. Trebuie mentionat ca nu exista reguli! Uneori, pot persista timp indelungat sau sa revina in anumite circumstante.
-
Cum sa accelerati procesul de retragere a hemoroizilor externi:
- Adoptarea unei diete bogate in fibre: O alimentatie echilibrata si bogata in fibre poate preveni constipatia si poate contribui la ameliorarea simptomelor hemoroizilor.
- Consumul adecvat de apa: Hidratarea corespunzatoare este importanta pentru a mentine scaunele moi si pentru a reduce iritatia zonei anale.
- Evitarea efortului excesiv la defecatie: Evitati sa va tensionati prea mult la defecatie, deoarece acest lucru poate agrava hemoroizii existenti.
- Folosirea corecta a toaletelor: Nu stati prea mult timp pe toaleta si evitati sa folositi hartie igienica cu miscari brutale; in schimb, puteti utiliza servetele umede.
- Aplicarea de comprese reci: Compresa rece poate reduce umflarea si disconfortul din zona afectata.
- Evitarea statului prelungit pe scaun: Daca petreceti mult timp in sezut, ridicati-va la fiecare 30 de minute si faceti cativa pasi pentru a mentine circulatia sanguina adecvata.
Cand sa cautati ajutor medical
Uneori hemoroizii externi se pot vindeca de la sine! Este important sa cautati asistenta medicala daca simptomele persista sau chiar se agraveaza. Medicul proctolog va poate recomanda creme sau supozitoare antiinflamatorii, ligaturarea hemoroizilor sau proceduri minim invazive.
Va dorim multa sanatate!