Platforma CeAmDoctore.ro

oferă resurse medicale

pentru pacienți

Dezavantajele operației de micșorare a stomacului

Operatia de micsorare a stomacului (se mai numeste gastrectomie verticala sau bypass gastric) a devenit o procedura tot mai frecventa pentru persoanele care sufera de obezitate severa sau morbida. Aceasta interventie chirurgicala este conceputa pentru a reduce dimensiunea stomacului si a restrictiona cantitatea de alimente pe care o persoana o poate consuma la o masa. Desi rezultatele pozitive ale operatiei de micsorare a stomacului sunt bine documentate, este important sa fim constienti si de dezavantajele asociate cu aceasta procedura. Acest articol va analiza in profunzime cateva dintre principalele dezavantaje ale operatiei de micsorare a stomacului.

 1. Riscuri si complicatii chirurgicale: Orice interventie chirurgicala vine cu riscuri si complicatii potentiale, iar operatia de micsorare a stomacului nu face exceptie. Printre complicatiile posibile se numara infectii, sangerari, cheaguri de sange si reactii adverse la anestezie. De asemenea, exista riscul de leziuni ale stomacului sau altor organe din jur in timpul procedurii chirurgicale.

 2. Deficiente nutritionale: Micsorarea stomacului poate duce la o reducere semnificativa a cantitatii de alimente pe care o persoana o poate consuma. Aceasta poate duce la o scadere a aportului de nutrienti esentiali, cum ar fi vitaminele si mineralele. Deficientele nutritionale pot cauza probleme de sanatate pe termen lung, cum ar fi anemia, osteoporoza si alte afectiuni.

 3. Ajustarea stilului de viata: Operatia de micsorare a stomacului poate avea un impact semnificativ asupra stilului de viata al pacientului. Dupa interventie, este necesara o modificare radicala a obiceiurilor alimentare si a comportamentului alimentar. Persoanele care au suferit o operatie de micsorare a stomacului trebuie sa fie atente la portiile de alimente, sa evite anumite alimente si sa respecte o dieta sanatoasa si echilibrata pe termen lung. Acest proces poate fi dificil si necesita un angajament puternic din partea pacientului.

 4. Posibile complicatii postoperatorii: Dupa operatia de micsorare a stomacului, pot aparea complicatii specifice, cum ar fi dumping-ul gastric. Aceasta este o afectiune in care alimentele consumate sunt evacuate prea rapid din stomac si trec rapid in intestinul subtire. Aceasta poate duce la simptome neplacute, cum ar fi greata, varsaturile, diareea si senzatia de slabiciune. De asemenea, exista riscul de formare a calculilor biliari si reflux gastroesofagian.

 5. Necesitatea unei monitorizari medicale pe termen lung: Operatia de micsorare a stomacului necesita o monitorizare medicala pe termen lung pentru a evalua evolutia pacientului si a preveni orice complicatii sau deficiente nutritionale. Aceasta inseamna ca pacientii vor trebui sa se supuna periodic analizelor de sange si altor teste medicale, iar acest proces poate fi consumator de timp si resurse.

Operatia de micsorare a stomacului poate fi o optiune viabila pentru persoanele care sufera de obezitate severa si care nu au reusit sa piarda in greutate prin alte metode. Riscurile chirurgicale, deficientele nutritionale, necesitatea ajustarii stilului de viata si posibilele complicatii postoperatorii necesita o evaluare atenta a beneficiilor si riscurilor inainte de a decide sa urmezi aceasta cale. Consultarea cu un medic specialist in chirurgie bariatrica si o intelegere completa a procedurii pot ajuta pacientul sa ia decizia cea mai potrivita pentru el in ceea ce priveste scaderea in greutate si imbunatatirea sanatatii generale.

In practica, ne intalnim cu urmatoarele intrebari de la pacienti:

 1. Cum functioneaza operatia de micsorare a stomacului? Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale de micsorare a stomacului, cum ar fi gastrectomia verticala sau bypass-ul gastric. In gastrectomia verticala, aproximativ 80% pana la 85% din stomac este indepartat, creand un stomac in forma de tub. In bypass-ul gastric, se realizeaza o legatura intre stomacul micsorat si intestinul subtire, reducand astfel absorbtia nutrientilor.

 2. Care sunt motivele pentru care se recomanda o astfel de operatie? Operatia de micsorare a stomacului este recomandata in general persoanelor cu obezitate severa sau morbida, care nu au reusit sa slabeasca prin metode nechirurgicale. De asemenea, poate fi indicata pentru pacientii cu afectiuni asociate obezitatii, cum ar fi diabetul de tip 2 sau hipertensiunea arteriala.

 3. Ce tipuri de operatii de micsorare a stomacului exista? Printre optiunile disponibile se numara gastrectomia verticala, bypass-ul gastric si procedura SADI-S. Fiecare procedura are particularitatile sale, iar decizia cu privire la tipul de interventie chirurgicala se bazeaza pe evaluarea medicala si discutiile cu medicul specialist.

 4. Ce rezultate pot obtine dupa o astfel de interventie chirurgicala? Operatia de micsorare a stomacului poate ajuta la obtinerea unei scaderi semnificative a greutatii. De regula pacientii pierd intre 60% si 80% din excesul de greutate in urma acestei interventii. Alte avantaje: operatia contribuie la ameliorarea sau remiterea afectiunilor asociate obezitatii, cum ar fi diabetul de tip 2 si hipertensiunea arteriala.

 5. Ce riscuri si complicatii pot aparea in urma operatiei de micsorare a stomacului? Ca orice interventie chirurgicala, operatia de micsorare a stomacului implica anumite riscuri si complicatii. Acestea pot include infectii, sangerari, scurgeri de la nivelul suturilor, tromboze si embolii pulmonare. De asemenea, este posibila aparitia complicatiilor pe termen lung, cum ar fi deficiente nutritionale sau ingustarea legaturii dintre stomac si intestinul subtire.

 6. Cat timp dureaza operatia si care este perioada de recuperare? Durata operatiei de micsorare a stomacului variaza in functie de tipul de interventie si de complexitatea fiecarui caz in parte. De obicei, operatia dureaza aproximativ doua pana la trei ore. Perioada de recuperare depinde de fiecare pacient in parte, dar in general este necesar un timp de spitalizare de cateva zile si o perioada de recuperare acasa de cateva saptamani sau luni.

 7. Va trebui sa urmez o dieta speciala dupa operatia de micsorare a stomacului? Dupa operatia de micsorare a stomacului, va trebui sa urmati o dieta speciala, adaptata noii dimensiuni ale stomacului si pentru a permite o recuperare adecvata. Aceasta poate include o perioada de alimentatie lichida sau semi-lichida, urmata de o tranzitie treptata catre alimente solide. Medicul dumneavoastra va va oferi indicatii specifice cu privire la dieta postoperatorie.

 8. Cum se schimba obiceiurile alimentare dupa operatie? Obiceiurile alimentare se schimba semnificativ dupa operatia de micsorare a stomacului. Stomacul micsorat poate suporta doar portii mici de alimente la fiecare masa, ceea ce necesita un consum mai frecvent de mese mici si sanatoase pe parcursul zilei. De asemenea, este important sa consumati alimente bogate in nutrienti si sa evitati alimentele bogate in calorii si cu continut scazut de nutrienti.

 9. Voi mai putea manca aceleasi alimente ca inainte de operatie? Dupa operatia de micsorare a stomacului, veti putea consuma o varietate de alimente, dar cantitatea va fi restrictionata. De asemenea, este posibil sa aveti preferinte alimentare diferite si sa observati ca anumite alimente nu mai sunt bine tolerate. Este important sa lucrati cu un specialist in nutritie pentru a va planifica dieta si a va asigura ca obtineti nutrientii necesari.

 10. Ce se intampla daca mananc in cantitati mai mari decat stomacul meu micsorat poate suporta? Daca mancati in cantitati mai mari decat stomacul micsorat poate suporta, puteti experimenta disconfort abdominal, greata, varsaturi sau alte simptome digestive neplacute. Este important sa va respectati limitele si sa va concentrati pe consumul de alimente sanatoase si echilibrate, adaptate noilor dimensiuni ale stomacului.

 11. Voi slabi automat dupa operatie? Operatia de micsorare a stomacului faciliteaza scaderea in greutate, dar este important sa intelegeti ca aceasta nu este o solutie miraculoasa sau automata. Este necesara o abordare cuprinzatoare, care include o alimentatie sanatoasa, exercitii fizice regulate si sustinerea psihologica adecvata pentru a obtine rezultatele dorite pe termen lung.

 12. Cum afecteaza operatia de micsorare a stomacului nutritia si absorbtia de nutrienti? Operatia de micsorare a stomacului poate afecta absorbtia de nutrienti, in special in bypass-ul gastric, unde o parte din intestinul subtire este omisa. Aceasta poate duce la deficiente nutritionale, cum ar fi deficitul de fier, vitamina B12, calciu si altele. Este important sa aveti un plan nutritional adecvat si sa fiti monitorizat de un specialist in nutritie pentru a preveni sau trata aceste deficiente.

 13. Pot avea complicatii pe termen lung in urma acestei interventii? Exista riscul aparitiei unor complicatii pe termen lung in urma interventiei chirurgicale de micsorare a stomacului. Acestea pot include ingustarea sau dilatarea legaturii dintre stomac si intestinul subtire, ulcer gastric, reflux gastroesofagian si complicatii legate de deficientele nutritionale. Este important sa efectuati controale periodice si sa raportati orice simptom sau problema medicului dumneavoastra.

 14. Exista alternative la operatia de micsorare a stomacului? Exista alternative la operatia de micsorare a stomacului, cum ar fi programele de pierdere in greutate nechirurgicale, care includ modificari ale stilului de viata, dieta, exercitii fizice si consiliere psihologica. Cu toate acestea, eficacitatea acestor alternative poate varia in functie de fiecare persoana si de gravitatea obezitatii. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a determina ce optiune este cea mai potrivita pentru dumneavoastra.

Produse pentru hemoroizi, fisuri anale și mâncărimi în zona anală

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

224.97 lei 203.97 lei

Avantaj client 21 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei

Avantaj client 7 lei

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei

Avantaj client 18 lei

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei

Avantaj client 10 lei

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei

Avantaj client 5 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

434.97 lei 397.97 lei

Avantaj client 37 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

609.97 lei 579.97 lei

Avantaj client 30 lei

Statistica de opinii

Avem 473 opinii sau întrebări de la 267 femei și bărbați 206. Alăturați-vă comunității și aflați care sunt soluțiile de tratament adaptate situației dvs.