Platforma CeAmDoctore.ro

oferă resurse medicale

pentru pacienți

Defecația Incompletă - ce trebuie facut? Vezi sfatul doctorului

Una dintre problemele care sunt adesea neglijate, dar care pot afecta semnificativ calitatea vietii unei persoane, este defecatia incompleta. Aceasta afectiune se refera la senzatia de a nu putea evacua complet intestinul, chiar si dupa defecarea de mai multe ori.

Pentru a intelege modul in care acest simptom poate fi tratat, este esential sa cunoastem structura si functionarea normala a intestinului gros sau a colonului.

Fiziologia intestinala

Colonul este partea finala a sistemului digestiv, responsabila pentru absortia apei si a sarurilor minerale, si pentru formarea si evacuarea scaunului. Contractiile musculaturii netede din peretii colonului imping materialele deseurilor incet, permitand absorbtia maxima a apei si formarea scaunului.

Unele conditii, cum ar fi dischezia, constipatia cronica sau afectarea nervilor sau a musculaturii din regiunea pelviana, pot afecta aceasta functie normala, ducand la defecatia incompleta.

Diagnosticul

Diagnoza corecta este cruciala pentru a prescrie tratamentul potrivit. Un istoric medical amanuntit, examenul fizic, analiza scaunului si investigatii paraclinice precum manometria anorectala, defecografia, colonoscopia sau RMN-ul pelvian pot fi folosite pentru a identifica cauza precisa a defecatiei incomplete.

Tratamentul

Dupe ce ati identificat cauza (acest lucru nu este usor de realizat!), tratamentul poate fi adaptat in consecinta. In general, tratamentul poate implica modificari ale stilului de viata, terapie comportamentala, medicatie si in cazuri severe, chirurgie.

Modificari ale stilului de viata - Modificarile dietei sunt adesea primul pas in tratament. O dieta bogata in fibre poate imbunatati tranzitul intestinal si poate reduce semnele de defecatie incompleta. Hidratarea corespunzatoare, exercitiile fizice regulate si evitarea alimentelor declansatoare pot ajuta, de asemenea.

Terapia comportamentala - Biofeedback-ul este o tehnica care ii invata pe pacienti cum sa-si controleze functiile corporale, cum ar fi miscarile intestinale. Acest lucru poate fi foarte eficient in cazul defecatiei incomplete cauzate de disfunctii ale muschilor pelvieni.

Medicatie - In cazurile de constipatie cronica, medicatia care stimuleaza miscarea intestinala, cum ar fi laxativele osmotice sau stimulantele, pot fi folosite pentru a facilita defecatia. De asemenea, in cazul bolilor de fond, cum ar fi sindromul de intestin iritabil, tratamentul specific poate ameliora semnele de defecatie incompleta.

Chirurgia - In cazuri severe sau in cazurile in care nu se observa imbunatatire cu alte metode de tratament, chirurgia poate fi necesara. Acest lucru poate include proceduri pentru a repara sau imbunatati functia muschilor pelvieni sau pentru a indeparta o parte din colon.

Defecatia incompleta poate fi o afectiune dificila de gestionat, insa cu diagnosticul corect si cu tratamentul adecvat, majoritatea persoanelor pot gasi usurare si pot imbunatati calitatea vietii lor.

Mai jos gasiti un tabel pentru simptome

Senzatie de defecatie incompleta Sentimentul persistent ca nu ai evacuat complet intestinul, chiar si dupa defecare.
Nevoia frecventa de defecare Sentimentul ca trebuie sa te duci la toaleta de mai multe ori pe zi, fara a avea un sentiment de golire completa.
Utilizarea fortei abdominale excesiva Necesitatea de a exercita o presiune suplimentara pentru a defeca, ceea ce poate fi neplacut sau dureros.
Scaune mici Evacuarea unui volum mic de fecale la fiecare defecare, cu senzatia de a avea in continuare nevoie de defecare.
Durere sau disconfort Disconfort in zona rectala inainte, in timpul sau dupa defecare.
Scaune dure Consistenta scaunelor este prea solida, ceea ce face dificila eliminarea lor.
Constipatie Dificultate in eliminarea scaunului sau eliminarea rara a acestuia, de mai putin de trei ori pe saptamana.

 

Cauzele Defecatie incomplete

Cauza Descriere
Constipatia cronica Aceasta poate duce la acumularea de materii fecale in intestinul gros, ceea ce poate duce la senzatia de defecatie incompleta.
Disfunctia de planseu pelvin In cazul in care muschii pelvieni nu functioneaza corect, acest lucru poate impiedica eliminarea completa a scaunului.
Sindromul intestinului iritabil (SII) Aceasta afectiune poate duce la o serie de simptome, inclusiv constipatie, diaree si defecatie incompleta.
Hemoroizi Hemoroizii pot bloca trecerea scaunului si pot duce la senzatia de defecatie incompleta.
Fisurile anale Acestea pot cauza durere in timpul defecarii, ceea ce poate duce la evitarea defecarii si, in cele din urma, la defecatie incompleta.
Dischezie Aceasta este o afectiune in care musculatura pelvina nu se relaxeaza adecvat sau coordonat in timpul defecarii.
Bolile neuromusculare Anumite boli, cum ar fi scleroza multipla sau boala Parkinson, pot afecta controlul asupra muschilor responsabili cu defecarea, provocand astfel defecatie incompleta.

 

Metode de diagnostic

Metoda de Diagnostic Descriere
Istoric medical Medicul va colecta un istoric medical detaliat, inclusiv simptomele, istoricul familial, stilul de viata si dieta.
Examen fizic Poate include un examen al abdomenului si un examen rectal digital, in care medicul verifica manual prezenta oricaror anomalii.
Analiza scaunului Probele de scaun pot fi examinate pentru a identifica orice anomalii, cum ar fi sange sau mucus.
Manometria anorectala Aceasta masoara presiunea in canalul anal si rect, si poate ajuta la identificarea disfunctiilor muschilor pelvieni.
Defecografia Aceasta este o procedura de raze X care permite vizualizarea rectului si anusului in timpul defecarii.
Colonoscopie Acesta este un examen al interiorului colonului cu un tub flexibil cu o camera la capat, care poate ajuta la identificarea oricaror probleme structurale.
RMN pelvian O imagine detaliata a structurilor pelvine poate fi obtinuta prin rezonanta magnetica, care poate ajuta la identificarea disfunctiilor muschilor pelvieni sau a problemelor structurale.

 

Optiuni de tratament

Optiune de Tratament Descriere
Modificari ale stilului de viata Includ lucruri precum cresterea aportului de fibre si lichide, exercitiile fizice regulate si stabilirea unei rutine de defecare regulata.
Terapie comportamentala (Biofeedback) Aceasta este o terapie non-invaziva care invata pacientii cum sa-si controleze functiile corporale, cum ar fi contractiile musculare, pentru a imbunatati defecarea.
Medicamente Pot fi prescrise diverse medicamente, in functie de cauza defecatiei incomplete. Acestea pot include laxative, medicamente pentru a stimula miscarea intestinala sau medicamente pentru a trata conditii specifice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.
Chirurgie In cazurile severe sau atunci cand alte tratamente nu au avut succes, interventia chirurgicala poate fi o optiune. Tipul de operatie va depinde de cauza defecatiei incomplete.
Terapie fizica In unele cazuri, fizioterapia poate fi recomandata pentru a ajuta la intarirea muschilor planseului pelvin si a imbunatati controlul asupra defecarii.

 

Nu in ultimul rand, sa ne uitam si la dieta

Alimente Recomandate Descriere Alimente de Evitat Descriere
Alimente bogate in fibre Cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, nuci si seminte. Acestea ajuta la formarea unui scaun moale, voluminos, usor de eliminat. Alimente procesate Cum ar fi mezelurile, produsele de panificatie din faina alba si dulciurile. Acestea pot incetini tranzitul intestinal.
Lichide Apa, sucurile de fructe naturale si supa pot ajuta la mentinerea hidratarii si pot facilita tranzitul intestinal. Alimente bogate in grasimi Cum ar fi alimentele prajite, produsele lactate grase si carnea rosie. Acestea pot incetini tranzitul intestinal.
Prebiotice si probiotice Alimente cum ar fi iaurtul, kefirul, kimchiul, varza murata si bananele. Acestea pot ajuta la imbunatatirea sanatatii intestinale. Alimente care cauzeaza balonare Cum ar fi fasolea, varza, broccoli, ceapa si bauturile carbogazoase. Acestea pot exacerba simptomele in unele persoane.
Alimente cu continut redus de FODMAP Alimente cum ar fi ovazul, portocalele, morcovii, ardeiul rosu si pastravul. Acestea pot fi utile pentru persoanele cu sindromul intestinului iritabil. Alimente cu continut ridicat de FODMAP Alimente cum ar fi merele, fasolea, varza, usturoiul si laptele. Acestea pot exacerba simptomele la unele persoane cu sindromul intestinului iritabil.

 

Pentru a reusi aveti nevoie sa discutati cu mai multi doctori:

  1. Gastroenterolog - Acesta este un medic specializat in bolile tractului digestiv. El sau ea poate diagnostica si trata o serie de afectiuni care pot provoca defecatie incompleta, inclusiv sindromul intestinului iritabil si constipatia cronica.

  2. Proctolog (sau chirurg colorectal) - Acesta este un chirurg specializat in tratamentul bolilor rectului, anusului si colonului. El sau ea poate diagnostica si trata hemoroizii, fisurile anale sau alte probleme structurale care pot provoca defecatie incompleta.

  3. Uroginecolog - Acest medic se specializeaza in tratamentul problemelor pelvine feminine, inclusiv disfunctia de planseu pelvin, care poate duce la defecatie incompleta.

  4. Fizioterapeut - Acest profesionist din domeniul sanatatii poate ajuta cu exercitii specifice pentru intarirea muschilor pelvieni si imbunatatirea controlului asupra defecarii.

  5. Dietetician - Acest profesionist poate oferi sfaturi cu privire la modificarile dietetice care pot ajuta la ameliorarea simptomelor defecatiei incomplete.

Va dorim multa sanatate!

Produse pentru hemoroizi, fisuri anale și mâncărimi în zona anală

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

Pachetul conține

1 Cremă

1 Fibră

2 Ceaiuri

224.97 lei 203.97 lei Avantaj client 21 lei

Spray HemoStop® pentru Hemoroizi si Fisuri Anale, 20ml

89.97 lei 79.97 lei Avantaj client 10 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei Avantaj client 7 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei Avantaj client 18 lei
VEZI DETALII

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei Avantaj client 10 lei
VEZI DETALII

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei Avantaj client 5 lei
VEZI DETALII

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

Perna Regular 100kg pentru hemoroizi

157.79 lei 137.79 lei Avantaj client 20 lei

Perna ConfortMax 100kg pentru hemoroizi

167.79 lei 147.79 lei Avantaj client 20 lei

Pachet de sapunuri pentru hemoroizi

Pachetul conține

1 Săpun pentru dimineață

1 Săpun de zi

1 Săpun de seară

113.91 lei 97.79 lei Avantaj client 16.12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

Pachetul conține

2 Creme

2 Fibre

4 Ceaiuri

434.97 lei 397.97 lei Avantaj client 37 lei

Perna ConfortMax 130kg pentru hemoroizi

187.79 lei 167.79 lei Avantaj client 20 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de dimineață, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop de zi, 100gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

Săpun pentru hemoroizi, HemoStop pentru seară, 100 gr

49.97 lei 37.97 lei Avantaj client 12 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

Pachetul conține

3 Creme

3 Fibre

6 Ceaiuri

609.97 lei 579.97 lei Avantaj client 30 lei

HemoStop, Tratament pentru 1 luna

224.97 lei 203.97 lei

Avantaj client 21 lei

Crema HemoStop® pentru hemoroizi si fisuri anale, 50ml

94.79 lei 87.79 lei

Avantaj client 7 lei

Perna gonflabila pentru hemoroizi

115.79 lei 97.79 lei

Avantaj client 18 lei

Fibre alimentare HemoStop®, 480gr

89.79 lei 79.79 lei

Avantaj client 10 lei

Ceai HemoStop® pentru uz intern, 50gr

34.79 lei 29.79 lei

Avantaj client 5 lei

HemoStop, Tratament pentru 2 luni

434.97 lei 397.97 lei

Avantaj client 37 lei

HemoStop, Tratament pentru 3 luni

609.97 lei 579.97 lei

Avantaj client 30 lei

Statistica de opinii

Avem 473 opinii sau întrebări de la 267 femei și bărbați 206. Alăturați-vă comunității și aflați care sunt soluțiile de tratament adaptate situației dvs.